1. Makan dan minum daripada sumber yang mengandungi polifenol yang tinggi setiap hari.
2. Tambahkan pemakanan sayuran, buahan dan legum dalam menu harian anda.
3. Pilih makanan berwarna ungu atau hitam yang merupakan mengandungi tahap polifenol tertinggi. Seperti anggur, blueberi, buah delima dan ubi ungu.
4. Minum air yang mengandungi polifenol. Pastikan ia tidak mengandungi gula berlebihan. Air yang mengandungi polifenol adalah jus delima atau jus anggur. Teh hijau juga dikatakan mengandungi tahap polifenol yang tinggi.
5. Makan coklat pahit. Bittersweet coklat kerana ia mengandungi poilifenol yang tinggi. Elakkan coklat yang mengandungi susu dan gula berlebihan.
6. Pilih produk polifenol yang bersifat pahit kerana polifenol yang tinggi adalah bersifat pahit secara semulajadi.
7. Beralih kepada sayur-sayuran / buah-buahan organik. Ini kerana tanaman yang tidak menggunakan racun dan ditanam secara semulajadi adalah mengandungi tahap polifenol yang lebih tinggi.
8. Dapatkan barangan di kedai yang mengandungi polifenol. Cari label seperti “phenol” and “anthocyanin”.
9. Beli barangan yang mengandungi polifenol, contohnya label seperti flavonoids, flavonols, or anthocyanins.
10. Jauhi pemakanan daripada bahan yang mengandungi radikal bebas dan boleh memusnahkan polifenol. Contoh makanan adalah makanan bergoreng dll.
Nak tahu harga Shaklee? Hubungi
Raihanah Ahmad
Shaklee Independent Distributor (864679)
SMS/Whatsapp 0122195919
Email: ahmad.raihanah@gmail.com