Bagaimana meningkatkan pengambilan polifenol anda? | Vitamin Cerdik Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.5 Generic License.

Wednesday, 8 May 2013

Bagaimana meningkatkan pengambilan polifenol anda?

Polyphenols have recently been termed “lifespan essentials”, and they actively work in the body to prevent certain disease mechanisms from occurring [1]. Polyphenols are antioxidants from plant foods that work in the body to enhance health in complex ways, and as such they are not simply antioxidants [2]. Their specific health-promoting actions are still being actively researched, and it is generally recognized that they can reduce the risk factors for cardiovascular disease and basically help to protect many body systems from the risks or ravages of many types of chronic disease [3]. Boosting one's intake of antioxidant polyphenols on a daily basis is easy to do, and can be a tasty, gourmet adventure. 

1. Makan dan minum daripada sumber yang mengandungi polifenol yang tinggi setiap hari. 

2. Tambahkan pemakanan sayuran, buahan dan legum dalam menu harian anda. 

3. Pilih makanan berwarna ungu atau hitam yang merupakan mengandungi tahap polifenol tertinggi. Seperti anggur, blueberi, buah delima dan ubi ungu.



4. Minum air yang mengandungi polifenol. Pastikan ia tidak mengandungi gula berlebihan. Air yang mengandungi polifenol adalah jus delima atau jus anggur. Teh hijau juga dikatakan mengandungi tahap polifenol yang tinggi.



5. Makan coklat pahit. Bittersweet coklat kerana ia mengandungi poilifenol yang tinggi. Elakkan coklat yang mengandungi susu dan gula berlebihan.



6. Pilih produk polifenol yang bersifat pahit kerana polifenol yang tinggi adalah bersifat pahit secara semulajadi.

7. Beralih kepada sayur-sayuran / buah-buahan organik. Ini kerana tanaman yang tidak menggunakan racun dan ditanam secara semulajadi adalah mengandungi tahap polifenol yang lebih tinggi.

8. Dapatkan barangan di kedai yang mengandungi polifenol. Cari label seperti “phenol” and “anthocyanin”. 

9. Beli barangan yang mengandungi polifenol, contohnya label seperti flavonoids, flavonols, or anthocyanins.

 10. Jauhi pemakanan daripada bahan yang mengandungi radikal bebas dan boleh memusnahkan polifenol. Contoh makanan adalah makanan bergoreng dll.




Nak tahu harga Shaklee? Hubungi



Raihanah Ahmad
Shaklee Independent Distributor (864679)
SMS/Whatsapp 0122195919
Email: ahmad.raihanah@gmail.com